Google Indexing API Nedir?
Google Indexing API, url’lerinizi Google dizine eklemek için kullanabileceğiniz bir API’dir. Indexing API, Google Arama’da içeriklerin hızlı bir şekilde dizine eklenmesini ve güncellenmesini sağlayan bir hizmettir. Bu API, web sitesi sahiplerinin yeni veya değiştirilmiş içerikleri hızlı bir şekilde Google’a bildirmesini ve bu içeriklerin Google’ın dizininde yer almasını sağlar.
İndexing api ile “İş ilanları” ve “canlı yayın” türünde içeriğe sahip sayfalarınızın daha hızlı bir şekilde Google dizininin bir parçası olması mümkündür. Daha önce web sayfaları Google tarafından otomatik olarak tarama yapılarak dizine eklenirdi. Ancak bazı sitelerin bu sürece dahil olmaması veya yavaş tamamlanması gibi durumlarda Google Indexing API devreye girer ve web sayfalarınızı hızlı bir şekilde dizine eklemenize yardımcı olur.
API sayesinde kullanıcılara daha hızlı bir web arama deneyimi sunulabilir ve Google dizinindeki içeriğin daha güncel olması sağlayarak, kullanıcılara daha doğru sonuçlar verebilirsiniz.
Neden Google Index API kullanmalısınız?
Google Index API, web sitenizin Google dizinindeki durumunu izlemenize ve yönetmenize olanak tanıyan bir araçtır. Bu aracı kullanarak, web sitenizin dizine eklenen sayfalarını, dizinden çıkarılan sayfaları ve dizinde yer alan sayfaların güncellenme durumunu görebilirsiniz. Google Index API kullanarak, SEO kampanyanızın etkinliğini artırabilir ve web sitenizin Google tarafından daha iyi taranmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca, bu araç sayesinde web sitenizdeki hataları ve düzeltmeniz gereken sorunları da kolayca tespit edebilirsiniz. API kullanarak web sitenizin dizin durumunu takip etmek, manuel olarak yapacağınız işlemlere göre çok daha hızlı ve etkili bir yoldur.
Google Index API kullanarak, web sitenizin performansını daha iyi anlayıp iyileştirebilir ve daha hızlı sonuçlar alabilirsiniz. Bu nedenlerle, SEO başarınızı artırmak ve web sitenizin işleyişini daha iyi anlamak için Google Index API kullanmanızı öneririz.
Google Indexing Api ile neler yapabilirsiniz ?
Google Indexing Api, web sitenizin sayfalarını kolayca Google dizinine ekleyebilmeniz için bir çözüm sunar. Bu api sayesinde bir url’i dizine ekleyebilir, güncelleyebilir veya kaldırabilirsiniz. Aynı zamanda, bir isteğin durumunu öğrenmek için de kullanabilirsiniz. Bu sayede, sitenizin hangi sayfalarının zaten dizinde olduğunu kontrol edebilir veya hangisinin hala dizine eklenmemesi gerektiğini görüntüleyebilirsiniz. Toplu şekilde ise, birden fazla URL’nizi dizine eklemek için kullanabilirsiniz.
Google Indexing API Nasıl Kurulur?
Google indexing API kurulumu yapmak için öncelikle Google Cloud hesabınızın olması gerekmektedir. Daha sonra proje oluşturma, api etkinleştirme ve anahtar oluşturmanız gerekmektedir. Yukarıdaki aşamalardan sonra API’yi kullanacağınız ortama göre bir kurulum yapmanız gerekmektedir. Aşağıdaki bilgilerden Google Indexing API kurulumu yapmak için yapmanız gerekenler adım adım yer almaktadır.
Google Cloud Hesabı Oluşturma
Google Indexing API servisini kullanabilmek için etkin bir Google Cloud hesabınız olması gerekmektedir. Eğer etkin bir Google Cloud hesabınız yoksa, bir Google Cloud hesabı oluşturmanız için lütfen https://cloud.google.com/contact adresini ziyaret ediniz.
İndexing API Projenizi oluşturun
Google Cloud servisini açtıktan sonra Google API console adresine gidiniz. Buradan yeni bir proje oluşturmanız gerekmektedir. Projenizi oluşturmak için sol üst köşedeki “Select a project” düğmesine tıklayarak yeni bir proje oluşturun veya mevcut bir projeyi seçin.
Servis Hesabı Oluşturma
Projenizi oluşturduktan sonra, servis hesabınızı oluşturmanız gerekmektedir. Bunun için öncelikle “Select a project” düğmesine tıklayarak oluşturduğunuz projeyi seçin.
Daha sonra sol yönetim panelinde bulunan “IAM & Admin” -> “Service Accounts” seçeneğine tıklayın.
Daha sonra karşınıza çıkan “+create service account” butonuna tıklayın.
“+create service account” butonuna tıkladıktan sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkıyor. Hesap adı ve diğer alanları istediğiniz gibi yazabilirsiniz. Açıklama kısmı ise zorunlu değildir, isterseniz o bölümü de doldurabilirsiniz. Tüm verileri girdikten sonra “Create and continue” butonuyla devam edin:
Bir sonraki adım da ise “Grant this service account access to project” kısmından projemizin “Role” değerini belirlemek kalıyor. Burayı “Owner” olarak düzenleyiniz. Bu adımı kesin olarak “Owner” yaptığınızdan emin olunuz. “Grand user access to this service account” bölümünü atlayarak done butonu ile bu adımı tamamlayınız.
Google Indexing API Anahtarlarını Oluşturma
Servis hesabınızı oluşturduktan sonra aşağıdaki sayfa otomatik olarak açılacaktır. Açılan yeni ekran üzerinden servisin sağ kısmında bulunan üç nokta ikonuna tıklayarak açılan menüden “Manage keys” bölümüne tıklayınız. Bu bölümde API anahtarları oluşturulmalıdır.
Daha sonrasında karşınıza gelen ekrandan “Add Key” butonuna basıp sonrasında “Create new key” seçeneğine tıklayın.
“Create new key” seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza 2 seçenekli bir alan gelecektir. Bu alandan JSON seçeneğini seçmelisiniz. JSON seçeneğini seçtikten ve “Create” tuşuna bastıktan sonra API anahtarını içeren JSON dosyası bilgisayarınıza otomatik olarak inecektir. Json dosyasını hem wordpress’de hem de python üzerinden kullanacağız.
Google Indexing API Etkinleştirme
Google Cloud üzerinden Indexing API’yi kullanabilmek için proje oluşturma ve servis oluşturma aşamalarından sonra Google cloud içerisinde yer alan Indexing API servisini de “Enable” duruma getirmek gerekmektedir.
Eğer Indexing API servisini kapatmak istiyorsanız aynı sayfa içerisinden “Disable” durumuna getirebilirsiniz.
Search Console Yetkilendirme
Indexing API servisini kullanabilmek için Google Search Console üzerinden Indexing API servisinin mail adresine “Sahip” yetkisi verilmelidir. Mail adresine oluşturduğunuz projenin detaylarının bulunduğu “Service Accounts” sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Yukarıdaki tüm bu adımlar ile Index API kurulumunu tamamlamış ve Google Search Console üzerinden projenize bağlantı kurmuş olacaksınız. JSON dosyasını kendi sisteminizde veri göndermek için kullanabilir, bu sayede hızlı index API özelliğinden yararlanacaksınız.
WordPress Sitelerde Google Indexing API Kullanımı
WordPress tabanlı sitelerde Google Indexing API kullanmak için Rank Math tarafından geliştirilen Instant Indexing for Google eklentisi ile cloud bağlantısını yaptıktan sonra URL adresleriz için işlem yapmanız mümkündür. Bu işlemi tamamladıktan sonra, WordPress yönetim panelinizden tek bir sayfa veya birden fazla sayfa için indeksleme, indeksten kaldırma ve sayfanın durumu gibi işlemleri kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
API Anahtarını Eklenti Ayarlarına Girin
Instant Indexing for Google eklentisini kurup etkinleştirdikten sonra, WordPress yönetici panelinizden Rank Math > Anında Dizin Oluşturma Ayarları’na gidin ve Google API Ayarları sekmesi altında, Google cloud üzerinden indirdiğiniz JSON dosyasını yapıştırın veya dosyayı yükleyin.
Daha sonra dizine ekleme API’sinin web sitenizi taraması için Google’a ping göndermesini istediğiniz Gönderi Türlerini seçin ve Değişiklikleri Kaydet’e tıklayın.
Yukarıda belirtilen aşamaları eksiksiz olarak yaptığınıza göre artık sitenizdeki herhangi bir gönderiyi veya sayfayı anında dizine eklemek için kullanabilirsiniz.
Bir gönderiyi veya sayfayı dizine eklemek için sayfanın üst kısmından Konsol sekmesine giderek dizine eklemek istediğiniz sayfayı gönderebilirsiniz.
Bu sayfada “Yayınla/Güncelle URL” seçeneği, bir URL’i indekslemeyi, “URL’yi Kaldır” seçeneği ise URL’i indeksten kaldırmayı ifade eder. “URL Durumunu Al” seçeneği ise bir URL’ye başarılı bir şekilde istek gönderip göndermediğinizi belirtir.
Python ile Indexing Api Nasıl Kurulur?
Google Indexing API servisini Python üzerinden kullanabilmek için birden fazla seçenek bulunmaktadır. Bu seçenekler arasından python uygulamasını veya Colab (Google Colaboratory), Google tarafından sunulan ücretsiz bulut tabanlı geliştirme ortamını kullanarak Indexing API kurulumunu yapabilirsiniz.
Indexing API İçin Gerekli Olan Kütüphanelerin Yüklenmesi
Google Colaboratory üzerinden Google Indexing API kullanarak URL’lerinizi dizine ekleme, kaldırma veya güncelleme işlemlerini yapabilmek için gerekli olan kütüphaneleri ve kodları yüklemeniz gerekiyor. Python’da Google Indexing API kullanmak için httplib2, json, ServiceAccountCredentials ve pandas kütüphanelerini yüklemeniz yeterli olacaktır.
Json Dosyasının Kod İçerisinde Tanımlanması
Python kodunuzun sağlık çalışabilmesi için Google cloud üzerinden edindiğiniz JSON dosyasını bir klasör içerisinde .json uzantısı ile kayıt edip kod içerisine import etmeniz gerekmektedir. JSON_KEY_FILE = “JSON-DOSYA-ADINIZ.json” bölümündeki .json adını da kendi json anahtarı dosya adınıza göre değiştirin. Böylece hazırlayacağımız excel dosyası içerinden URL sutunu içerisinde yer alan sayfanız veya sayfalarınız, Google’da indekslenecek ve içeriğinin güncellendiğine dair Google’a bilgi gidecektir.
Excel ile Toplu Veya Tekli URL Dosya Yapısı
Excel dosyası kullanarak toplu veya tekli olarak bir index isteği gönderebilirsiniz. Öncelikle excel dosyamızı oluşturmamız gerekiyor. Oluşturduğumuz excel “URL” ve “Date” sutunlarından oluşmalıdır. Dizine eklemek, dizinden kaldırmak veya güncellemek istediğiniz URL’lerinizi “URL” sütununa girmeniz yeterli olacaktır.
Daha sonra oluşturduğumuz excel dosyamızı kod içerisinde tanımladıktan sonra geriye sadece kodumuz çalıştırmak kalmaktadır.
Çalıştırma ve Sonuç
Yukarıda belirtilen tüm adımları eksiksiz olarak tamamladıktan sonra dosyaları Google Colaboratory’e yükleyeceğiz. Daha sonra yüklediğimiz dosyaları çalıştırmak için +Kod düğmesine tıklayarak yeni bir kod hücresi oluşturacağız. Oluşturduğunuz kod hücresine Python kodlarını ekledikten sonra diğer dosyaları kontrol edip çalıştırabilirsiniz.
Python Indexing Api Kodu
Indexing Api kodlarına github hesabımdan ulaşabilirsiniz.